????????????????????????????????????

Waar kan ik producten voor buiten vinden uit leisteen van de Leisteengroeven van Herbeumont?

U kan alle producten voor buiten in leisteen rechtstreeks aankopen bij onze groeve van Babinay.

De leischilfers kunt u ook terugvinden bij de erkende detailhandelaars van natuursteen die het label “Lokale Steen” hebben.

Waar kan ik producten voor binnen vinden uit leisteen van de Leisteengroeven van Herbeumont?

Wenst u een wastafel, gootsteen, douchebak, aanrecht of tegels? Ga naar onze partner-steenhandelaar:

Wallonië:

Oscar Daffe
Rue Robert Ledecq 14
B-1440 Wauthier-Braine
02 366 90 29

Vlaanderen:

Eggermont Natuursteen
Oude Brugsepoort 95
B-9800 Deinze
09 386 21 72

Hoe weet ik zeker dat mijn leisteen authentiek is en hoe kan ik de steen onderscheiden van vreemde of imitatiestenen?

Het label “Lokale Steen” certificeert de authenticiteit van de leisteen van de Leisteengroeven van Herbeumont bij al onze detailhandelaars.

De leisteen van de Leisteengroeven van Herbeumont is een metamorf gesteente van sedimentaire oorsprong en is voornamelijk gevormd uit klei en zeer fijn gekristalliseerd silica. Om onze leisteen te onderscheiden van vreemde of imitatieleisteen moet u zoeken naar de aanwezigheid van een paar grote kwartskristallen en veldspaten alsook van “ogen” die bestaan uit chloriet- en/of muscovietkristallen.

Met welk product moet ik de leisteen reinigen en onderhouden?

Omdat leisteen van de Leisteengroeven van Herbeumont bijna niet poreus is, is het bestendig tegen alle soorten zuren en blijft het natuurlijk glanzend zonder behandelings- of beschermingsproducten.
Als er vlekken op gemaakt werden van bijvoorbeeld wijn of olie … moet u niets bijzonders doen om te reinigen, de gebruikelijke huishoudproducten volstaan.
Leisteen is een steen die met de tijd alleen maar mooier wordt.

Wat is de levensduur van leisteen?

De reputatie die de levensduur van de Belgische leisteen heeft, heeft zich al eeuwenlang bewezen. Een leien dakpan van 3 mm dik heeft inderdaad een levensduur van meer dan 150 jaar!

U zal dus jarenlang kunnen genieten van uw mooie leisteen.

Welk effect hebben de weersomstandigheden op leisteen?

Het gehalte aan organisch materiaal, de korrelverdeling en de mineralogie zijn bijzondere kenmerken die in rechtstreeks verband staan met de duur en de weerstand van de leisteen van de Leisteengroeven van Herbeumont. Zo kan de steen gebruikt worden voor een buitenterras of buitentrap en zal het niet glad worden tijdens de wintervorst en tijdens de zomer zal het de warmte van de dag opslaan.

Wat is het verschil tussen leischilfers en houtschilfers voor de tuinbedekking?

In tegenstelling tot houtschilfers of andere alternatieven verzuren leischilfers de grond niet en laten ze het licht door. Op die manier kunnen de planten op hun natuurlijk ritme groeien.
Daarnaast voorkomt leisteen onkruid.

Hoeveel oppervlakte kan ik bedekken met leischilfers?

Met 1 ton leischilfers kunt u een oppervlakte van 9 m² bedekken met een dikte van 5 cm.

Kan een plaat of blad in leisteen breken of barsten?

Gezien de geologische kenmerken van de vorming van de steen, is het heel zeldzaam dat een blad of plaat in leisteen breekt of barst. De leisteen van de Leisteengroeven van Herbeumont heeft bijzondere kenmerken zoals zijn gehalte aan organisch materiaal, zijn korrelverdeling en zijn mineralogie.