de leisteen keert terug naar de mijn

de leisteen keert terug naar de mijn

De stad Genk heeft, met de hulp van Europese fondsen, een voormalige mijn, omgetoverd in een cultureel, sociaal en toeristisch
complex. De Ardoisières d’Herbeumont hebben voor dit project 12 500 m2 grote tegels in opus vorm geleverd, die deze ruimte een bijzonder geslaagd mineraal en plantaardig uitzicht geven.

De Winterslag mijn te Genk, is een belangrijk industrieel erfgoed in België. Bezoekers zijn meteen onder de invloed van de  monumentale gebouwen en de krachtige architectuur. Dat is de reden waarom de gemeente heeft beslist dit industrieel gebouw te
behouden, en het een nieuw doel te geven met respect voor het verleden. De voormalige mijn kreeg de naam C-mijn. Het is gebaseerd
op het thema van de creativiteit rond vier belangrijke onderling afhankelijke functies: cultuur, toerisme, economie en onderwijs.
Er werd een nieuw cultureel centrum gebouwd, met onder andere, nieuwe zalen, tentoonstellingsruimte, vergaderzalen, enz. De
C-Mijn heeft een grote toeristische waarde, dankzij een ondergrondse route in de mijn, waar bezoekers kunnen terugkijken op het verleden. De site opende ook een bioscoopcomplex met tien zalen volledig geïntegreerd in het oude gebouw vande mijn. Ten slotte werd het kantoorgebouw van de voormalige mijn gerenoveerd en omgebouwd tot een gebouw dat verschillende bedrijven samenbrengt en een incubator is voor jonge bedrijven in de creatieve sector.

12 500 m2 Belgische leisteen

De burgemeester van Genk, opdrachtgever van dit groot renovatieproject, heeft na overleg met verschillende projecten, voor de bodem Ardeense leisteen van groot formaat in opus vorm gekozen. De Nederlandse onderneming, Michel Oprey, die verantwoordelijk was voor de levering van de natuursteen, stelde de leisteen van de Ardoisières d’Herbeumont die in Bertrix wordt ontgonnen, voor.
“Het was een ambitieus project, want in minder dan acht maanden moesten we 12 500 m2 tegels van groot formaat in opus vorm van 4 tot 7 cm dik leveren. Gemiddeld moet men drie tegels per vierkante meter rekenen”, vertelt Benoît Pierlot, verantwoordelijke van de onderneming. “Wij hebben een team van drie personen in de groeve specifiek aan deze taak toegewijdt, de ontginning, de handmatige
sortering of soms met een kleine kraan, en de palettisering. 420 m2 tegels verlieten elke week onze werkplaats”.                                     De Ardoisières d’Herbeumont leverden eveneens 1 000 m2 leisteen voor de realisatie van muurtjes (in trapvorm) voor de originele inrichting van de tuin en 2 000 ton dunne leisteen platen van grootte 15/30 en 30/60 mm. De aannemer Kumpen heeft de realisatie van de muren voor zich genomen en het leggen van de tegels aan het bedrijf BDE uitbesteed. “Een team van twee plaatsers, legt gemiddeld tussen 50 en 60 m2/dag”, vertelt Philippe Lelièvre, bouwleider van het bedrijf Kumpen. “Op het gebied van vloerbekleding, is dit zeker de grootste bestelling ooit, sinds ik het bedrijf overnam in het begin van de jaren 2000”, vertelt Benoît
Pierlot, die de burgemeester van de stad Genk bedankte voor zijn keuze voor natuurlijke materialen in eerste instantie en daarna
voor de regionale producten. “Dit is een sterk en bemoedigend teken voor ons dat de gemeentelijke, regionale en nationale instellingen, de sociale en economische impact begrijpen bij het selecteren van een materiaal uit onze regio”. Wanneer al deze punten voorrang nemen op het zuiver financiële aspect, geeft dit vaak een succesvol resultaat, zoals dit het geval is in Genk. De leisteen van Herbeumont geeft aan deze plaats een kwalitatieve uitstraling. Het is heel symbolisch dat Belgische natuursteen op een paar honderd kilometer vanwaar het ontgonnen wordt een cultureel en toeristisch complex, waarvan de rijkdommen de geschiedenis van de stad en de regio hebben gemaakt, in het licht zet.

Share