De productie van gevelstenen in opmars

De productie van gevelstenen in opmars

Na jarenlang het accent gelegd te hebben op het exploiteren en het inrichten van hun leisteengroeven, hebben de Ardoisières d’Herbeumont onlangs hun productiecapaciteit verbeterd. De onderneming heeft een nieuwe geautomatiseerde fabricagelijn voor gevelstenen opgezet die haar in staat stelt de productie te verdubbelen.

De in de Belgische Ardennen gevestigde Ardoisières d’Herbeumont werden in 1999 heropend door Benoît Pierlot en Michel Bouvy die
respectievelijk belast zijn met de directie en de techniek. Na het verwerken van meerdere tonnen steenbergen, die door de voormalige
eigenaren op de site achtergelaten werden, en het opzetten van een logische indeling van de steengroeve, hebben deze twee personen
onlangs een nieuwe uitdaging aangenomen: het verbeteren van de productiecapaciteit. “Sinds verscheidene maanden heeft de steengroeve eindelijk de door ons gewenste configuratie. Dat wil zeggen dat we nu over meerdere houwfronten beschikken. Zo raken we nooit geblokkeerd en als we op een slechte plek stuiten beschikken we op de overige fronten nog altijd over goed materiaal. Een steengroeve is als een goudmijn, je moet de ader nooit helemaal uitbaten alvorens een nieuwe gevonden te hebben”… licht Michel Bouvy toe. Bij het bereiken van de goede, bruikbare steenlagen, gebruiken we zwart kruit om de steenmassa los te maken in de regelmatig gespleten breuken met een hellingslijn van 45°. De houwfronten van de groeve met een hoogte van 30 tot 45 m worden bewerkt met een rotsbreker die op een nieuwe Volvo graafmachine van 38 t aangebracht werd. Zodra de materie van de massa losgemaakt is, wordt ze via de schop in een nieuwe JCB stortwagen van 18 ton geladen. De blokken worden apart gehouden.

 

Een verhoogd rendement

 

85 tot 90 % van de leisteenproductie wordt verwerkt voor het verkrijgen van diverse meer of minder bewerkte producten. De grote te houwen blokken beslaan ongeveer 15 % van de productie van de groeven en worden direct verhandeld. Ze zijn hoofdzakelijk bestemd voor tuinarchitecten die dit materiaal met name gebruiken voor het aanleggen van parken en tuinen. De kleinere blokken (30%) worden gereserveerd voor intern gebruik. Na het ruwe zagen worden deze met de hand gekliefd
en verwerkt tot tegels, muurbedekkingen, traptreden enz. Het afvalsteen van de productie wordt vervolgens vergruisd. De evelstenen
beslaan tot op 55 % van de totale productie. De formaten lopen, naar gelang de aanvraag, uiteen van 20 tot 60 cm lang, 5 tot 15 cm hoog en 8 tot 20 cm breed. Voor een verhoogde productiviteit en meer souplesse hebben de Ardoisières d’Herbeumont een nieuwe
“self-made” lijn opgesteld. Het materiaal wordt gelost in een zeefstructuur die het automatisch in drie productcategorieën verdeelt.
De 0/150, bestemd voor vergruizing of afvalgesteente naar gelang de tint, valt direct door de zeef. De 150/200 voor de vervaardiging
van platen voor droge muren en breukstenen worden handmatig gesorteerd en overgebracht op een eerste band. Het materiaal van 200 mm of groter wordt overgebracht naar een parallelle lijn waar twee afkortzaagmachines staan opgesteld om gevelbekledingen,
muurstenen, Japanse tegels enz. op maat te zagen. Al het afval wordt via andere banden verwijderd naar de vergruizingsunit.
Hier wordt het puin vervolgens tot drie categorieën schistspanen verwerkt 0/15, 15/30 en 30/60 mm. “We moesten een oplossing vinden daar de vraag naar muurbekleding, ons hoofdproduct, zich kenmerkte door een sterke groei en onze levertermijnen onvermijdelijk langer werden. Voorheen konden wij een order slechts na drie tot vier maanden leveren terwijl wij onze bestellingen tegenwoordig binnen een tiental dagen kunnen afhandelen. Wij produceren nu dagelijks gemiddeld 50 tot 100 m2 gevelstenen met hetzelfde aantal werknemers” preciseert Benoît Pierlot. Na 10 jaar bedrijvigheid lijken de Ardoisières d’Herbeumont vandaag
een solide plaats binnen de sector gevonden te hebben. Dit was in het begin zeker niet eenvoudig, er waren slechts weinig mensen die vertrouwen hadden in dit zowel menselijk als professionele avontuur. Het team met Benoît Pierlot als directeur en Michel Bouvy als technisch manager vormde en vormt nog steeds een uiterst doelmatige combinatie. En na de leisteengroeve nieuw leven in te hebben geblazen, zetten ze zich nu volledig in om hun onderneming verder te ontplooien door onder andere de productiviteit te verbeteren.